Verde la informare!

Când vine vorba de educație, mai important decât școala sau decât cei 7 ani de-acasă este exemplul personal. Chiar înainte de a învăța să vorbească sau să meargă, orice copil va începe să-i imite pe cei din jur. Fie că ați scos limba la el sau că ați băgat degetul în nas (chiar și neintenționat), imediat îl puteți surprinde făcând exact același lucru. Iar dacă vorbim despre bun simț și reciclare, degeaba îi spune un părinte copilului că trebuie să pună ambalajul de la ciocolată la coșul de gunoi dacă el, adultul, aruncă mucul de țigară fix în mijlocul străzii, sau atunci când scapă aproape „întâmplător“ un șervețel pe jos nu se mai deranjează să-l ridice pentru a-l pune la coș.

„Nu aruncați gunoaie pe stradă!“ Acest anunț – afișat pretutindeni pe străzi și prin parcuri – este ignorat de mulți, și asta fiindcă fiecare se gândește că gunoiul lui nu e atât de mare și de grav, sau că este… biodegradabil. Să luăm spre exemplu un banal cotor de măr. Știați că mărul este cel mai consumat fruct din Europa? Asta înseamnă munți întregi de cotoare, dacă nu sunt puse în pubelele de gunoi, ajung pe străzi, iar durata medie de degradare în mod natural a unui simplu și banal cotor de măr este de circa doi ani. Pentru a preveni poluarea, a economisi energie și a îi educa pe oameni să recicleze, în România legea permite amendarea persoanelor care aruncă gunoaie. Doar că… nimeni nu prea dă amenzi, căci în caz contrar altfel poate ar sta lucrurile.

Spre exemplu, un elev din Marea Britanie a primit o amendă de 75 de euro pentru că în timp ce alerga spre casă a scăpat din greşeală un cotor de măr pe stradă. David Dyas, în vârstă de 11 ani, a fost amendat de către un gardian, chiar dacă s-a oprit şi a ridicat de pe jos cotorul de măr care i-a căzut din buzunar în timp ce alerga. Chiar dacă mărul este considerat biodegradabil, omul legii a amendat gestul, ghidându-se pe principiul: cine aruncă azi un cotor, mâine va arunca un pet, care nu se va degrada singur în câteva vieți …

Așadar, înainte de a scăpa orice gunoi pe jos, cât de mic, gândiți-vă că gestul vostru nu ține doar de estetic, ci că își pune amprenta asupra mediului înconjurător pentru totdeauna.