Reciclarea

Antoine Lavoisier a spus: “Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă!”. Prin reciclare, exact acest lucru se întâmplă, deșeurile se transformă fie în materii prime, sau în alte reziduuri nepericuloase pentru mediu). Cele mai răspândite materiale reciclabile sunt: hârtia, plasticul, metalul și sticla.

Hârtia

Fără ea nu putem trăi în ziua de astăzi. Fie că o folosesc copiii la școală, fie că o folosim noi la serviciu, fie că doar citim ziarul sau despachetăm cumpărăturile făcute, hârtia este omniprezenă în viața noastră cotidiană. Nu este zi în care să aruncăm hârtii. Problema este unde le aruncăm?

Tăierea pădurilor dăunează ecosistemelor locale: cresște aciditatea solului, distruge specii acvatice şi ameninţă existenţa altor specii native, cum ar fi păsările, mamiferele, plantele şi chiar alţi arbori. Mai mult, atunci când un copac este tăiat, acesta va elibera o mare parte din carbonul stocat înapoi în atmosferă.

Astfel, prin reciclarea hartiei și a cartonului se diminuează și cantitatea de noxe emanate în atmosferă în procesul de obținere a hârtiei, se economisesc mari cantități de apă, necesare în același proces, precum și energie.

O atenție deosebită trebuie acordată tipului de hârtie/carton pe care vrem să-l reciclăm. Dacă aceste ambalaje sunt contaminate cu resturi alimentare sau alte substanțe (vopsele, grăsimi, hârtie igienică folosită, hartie plastifiată) NU se introduc în containerul albastru pentru reciclare. Aici intră doar hârtiile necontaminate.

Plasticul și metalul

Plasticul este un alt deșeu de care, în societatea noastră, ne lovim zilnic, din păcate cu efecte negative asupra mediului, dacă este gestionăm corect.
Poate nu mulți știm că plasticului lăsat să se degradeze singur în natură îi ia 30 de ani să realizeze acest lucru. Închipuiti-vă 30 de ani în care PET-urile stau pe malul apelor, prin păduri sau pe pajiști. Consumul anual de materiale plastice, la nivel mondial a crescut de 20 de ori în ultimii 60 de ani, datorită dezvoltării consumului și creării de mii de tipuri de ambalaje.

Pentru fabricarea plasticului se consumă resurse naturale neregenerabile (petrol, gaze naturale și cărbune), prin urmare acestea se pot epuiza. Reciclând materialele plastice, contribuim la salvarea acestor resurse și păstrarea unui stoc suficient pentu susținerea generațiilor viitoare.

Pe de altă parte, în procesul tehnologic de fabricare a maselor plastice, se eliberează în atmosferă mari cantități de noxe, inclusiv gaze cu efect de seră, la fel se întâmplă și în cazul incinerării plasticului. Este recomandat ca atunci când aruncăm ambalajele în containerul destinat plasticului, să scoatem dopurile și să le turtim, astfel încât să ocupe un spațiu cât mai mic.

Metalele pot fi feroase, cele care conțin fier, sau neferoase, cele mai utilizate, aluminiul, cuprul, plumbul, staniul.
Dintre toate acestea, aluminiul este foarte răspândit, utilizându-e frecvent la fabricarea diferitelor ambalaje. Trebuie să știm că este și singurul care este reciclabil în proporție de 100%, iar degradarea lui se produce în cca. 500 ani!!!!

Sticla

Este foarte puternică, ușor de tras în orice formă, este complet inertă, practic un ambalaj ideal și un material ușor de folosit. Sticla poate fi reciclată la infinit, deoarece structura sa nu se deteriorează.

De ce este necesară colectarea separată a acestui tip de deșeu? Pentru a evita fabricarea ei, mai ales din materii prime virgine: nisip, sodă, calcar și alte diferite substanțe care sa-i dea culoare, rezistență, durabilitate, etc.

În cazul în care nu ducem sticlele înapoi la magazin, pentru recuperarea garanției, acestea trebuie colectate separat (dacă este cazul, în funcție de culoare), deoarece la fabricarea altor ambalaje din sticlă recilate se consumă mai puțină energie, se eliberează în atmosferă mai puțin dioxid de carbon, se protejează mediul și viața ta!
În containerul destinat colectării separate a sticlei NU introducem becuri, oglinzi, obiecte ceramice, sau vase de yena sparte.